Podjela hemoroida

Vanjski hemoroidi su najčešće bolni, a ta bol se pojačava ako osoba dobije trombozu ili neku upalu. Uz bol, vrlo je često prisutan svrab i pečenje. Unutarnji hemoroidi ne bole jer unutarnji dio nije pod našom voljom i nema osjetne živce, ali vrlo često krvare.

– Hemoroidi prvog stupnja su mali koji ne ispadaju iz analnog kanala. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice i svrbež.
– Hemoroidi drugog stupnja pri napinjanju i nakon stolice ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež, pečenje, osjećaj punoće u anusu, a bolesnici mogu napipati i čvorić na anusu koji se povuče.
– Hemoroidi trećeg stupnja su stalno vani, ali se mogu prstima vratiti natrag u analni kanal. Tegobe su povremeno krvarenje nakon stolice, svrbež, pečenje, osjećaj punoće u anusu, a ponekad se primjećuje smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju.
– Hemoroidi četvrtog stupnja se ne mogu prstima vratiti u analni kanal. Tegobe su stalna nelagoda, bol, česta krvarenja nevezana uz stolicu, smeđi ili krvavi iscjedak na donjem rublju što je obično praćeno velikim vanjskim hemoroidima.

ereksin fb