Što su to unutarnji, a što vanjski hemoroidi?

Ovisno o tome da li su nastali iz gornjeg (unutarnjeg) ili donjeg (vanjskog) hemoroidalnog spleta ili pleksusa, hemoroidi se dijele na vanjske i unutarnje. Većina bolesnika istodobno ima vanjske i unutarnje hemoroide.

Vanjski hemoroidi nastaju u blizina analnog otvora, izgledaju kao modrikasta bolna otvrdnuća na ulazu u rektum. Unutarnji hemoroidi nastaju u rektalnom kanalu, iza mišića koji zatvara anus i manje su bolni od vanjskih, jer sluznica rektuma koja ih pokriva ima manje receptora za bol. I jedni i drugi mogu ispasti iz analnog kanala, što se naziva prolapsom. Ovisno o tome da li su hemoroidi prolabirali, da li se mogu vratiti spontano ili uz pomoć prsta, razlikujemo i različite stupnjeve hemoroidalne bolesti (I-IV).

Prvi stupanj označava diskretno izbočenje u analni kanal, a jedini je simptom povremeno lagano krvarenje. Drugi stupanj označava hemoroide koji se izbočuju pri defekaciji (pražnjenju stolice) ili pri dizanju težeg tereta , ali se spontano i vraćaju u analni kanal nakon završene defekacije. Treći stupanj označava izrazito naglašene i izbačene hemoroide, ali koji se mogu vratiti pritiskom prsta. U četvrtom stupnju manualno reponiranje, vraćanje natrag nije moguće. 

ereksin fb